
m & D / רואי חשבון
מיסוי שנת שבתון
יצאת לשנת שבתון ? איך מצטיירת שנה זו מבחינת יחסי עובד –מעביד וכמה מס משלמים על זה?
עובדים רבים במהלך עבודתם יוצאים לשנת שבתון , שנה בה העובד יוצא להשתלמות, התמחות, הוראה במוסדות אקדמיים , בין אן זה בארץ ובין אם זה בחו"ל.
העובד יכול לצאת להשתלמות בתחום עיסוקו הנוכחי או העתידי .
השבתון מיועד לקידום ופיתוח המקצועיות של העובד , בדרך של שמירה על הקיים ורכישת ידע נוסף.
שנת שבתון יכולה להחשב כשנה רציפה או חלק משנה , כל עוד מדובר על תקופה של מעל ל- 90 יום. בדרך כלל, מורים ואנשי סגל זכאים לשנת שבתון לאחר שש שנות עבודה וכן גם למענק מקרן השתלמות שברובו פטור ממס.
ההשתלמות בחו"ל בדרך כלל ממומנת על ידי המעסיק שמשלם עבור העובד שלו משפחתו את הוצאות המחייה בחו"ל לרבות שווי כרטיסי הטיסה.
אם הנסיעה לצרכי השלמות קצרה מ- 90 יום, אז שלטונות המס רואים בתשלומים עבור העובד כמשכורת סדירה ויחולו כללי המס הרגילים.
ההכנסה של העובד בשנת השבתון נחשבת כהכנסה ממשכורת (סעיף 2(2) לפקודה) ולכן חלים כללי המס הרגילים, נקודות הזיכוי וחבות דמי הביטוח הלאומי. (לצרכי ביטוח לאומי העובד נחשב כשכיר בתקופת ההשתלמות ).
מעביד שמשלם לעובד משכורת שהיא תשלומים עבור שנת שבתון מחוייב לנכות מס בשיעור של 35%. יחד עם זאת, עובד שאין לו הכנסה אחרת בחו"ל ומלבד דמי השבתון שמשלם לו מעסיקו לא תהיה לו הכנסה אחרת בארץ , יוכל לפנות לפקיד שומה על מנת שזה יקבע לו שיעור מס נמוך יותר ואף יתיר לו לנכות את הוצאות השבתון שלו בחו"ל. (רק עבורו ולא עבור משפחתו למעט הוצ' חינוך כאשר משך ההשתלמות עולה על 10 חודשים ).
באם שני בני הזוג יצאו לשבתון, ההוצאות מותרות לכל בן זוג בנפרד למעט הוצאות לינה וחינוך שלא יותרו פעמיים .
באם לא הייתה פנייה לפקיד השומה , ההוצאות לא יותרו בניכוי לעובד והמס שיש לנכות הוא 35%.
בהוראת ביצוע 11/98 "מיסוי הסגל האקדמי בתקופת שבתון ובעיתות השתלמות" , אישרה נציבות מס הכנסה למוסדות להשכלה גבוהה, למוסדות רפואיים ומחקר אחרים לשלם מראש מקרנות השבתון מבלי לנכות מס במקור -מקדמה בסך 100 דולר ליום כפול מספר ימי השבתון שהותרו .
סכום זה משקף את סך ההוצאה היומית שמותרת לעובד.
כמובן שמסכום מקדמה שעולה על 100 דולר – יש לנכות מס במקור.
נציין כי אם עובד מקבל כסף מקרן השתלמות רגילה – כמובן שאין ניכוי מס במקור בכלל מכיוון שעל משיכת כסף מקרן השתלמות חל פטור כל עוד ישנה עמידה בתנאים .
העובד חייב להגיש דוח שנתי ברגע שיחזור לארץ – ולכן שיעור המס העומד על 35% איננו סופי ותערך התחשבנות סופית עם הגשת הדוח השנתי .
